Spørgsmål og svar om GORE-TEX®goretex_logo  – vask og pleje med TexCare

KLIK PÅ SPØRGSMÅLENE HERUNDER, OG FÅ SVARENE

GORE-TEX® er en såkaldt PTFE (polytetraflourethylen) membran. (PTFE kendes også under varemærket TEFLON, som bla. benyttes i belægninger i stegepander). GORE-TEX®-materialet er stærkt, elastisk og meget modstandsdygtigt over for diverse kemikalier. Endvidere har det en ekstrem lav vedhæftning (alle kender ‘slip-let’ effekten – maden brænder ikke på.). Membranen er ultratynd (brøkdele af en millimeter tyk) og den er såkaldt semipermeabel (= halvgennemtrængelig). Membranen tillader vand på dampform at passere, mens vand på dråbeform ikke kan passere. Det skyldes forskellen i størrelse: Dampmolekyler er størrelsesordener mindre en vand på dråbeform. Vand har som bekendt det fysiske særpræg, at det har en overfladespænding/ (vedhæftningskraft), der gør at der kan dannes dråber, der som sagt er mange gange større end vandmolekyler.

KØB VASKEMIDDELKØB IMPRÆGNERING

Grundmaterialet, som anvendes i både tøj og sko. Den vigtigste ingrediens i et GORE-TEX®-produkt, selve membranen, er oftest ikke synlig. Alligevel er den helt afgørende for funktionen. I 1969 opfandt Bob Gore en måde, hvorpå man kunne ekspandere polytetraflouretylen til et mikroporøst materiale. Dette materiale, PTFE, viste sig at have en helt unik kombination af egenskaber. Indtil da fandtes der materialer, som tillod vanddamp at slippe igennem, og andre materialer, som var helt vandtætte, men ikke noget materiale, der havde begge disse egenskaber. Bob Gores ekspanderede PTFE-membran er i dag kendt under varemærket GORE-TEX®. Dette materiale har porer, hulrum mellem fibrene. Disse hulrum er 20.000 gange mindre end en vanddråbe, men 700 gange større end et vanddampmolekyle. Det gør materialet helt vandtæt, samtidig med at fugten kan trænge ud. Desuden har materialet vist sig at have en hel række andre egenskaber (temperatur- og kemikaliebestandighed, stor slidstyrke, elektrisk isolationsevne), hvilket betyder, at der stadig opdages nye anvendelsesområder hver dag. For at kunne videreføre de helt unikke egenskaber til en jakke eller et par bukser lamineres GORE-TEX®-membranen altid fast til et eller flere lag stof. Det yderste lag stof er oftest imprægneret, for at regndråberne skal prelle af og rulle ned af tøjets overflade. Alle sømme i GORE-TEX®-tøj eller -sko tapes med en specialudviklet superstærk, men fleksibel tape, for at de kan blive helt vandtætte. Vil du gerne vide mere om hemmeligheden bag GORE-TEX®-materialet?
Så klik ind på www.gore-tex.seKØB IMPRÆGNERINGKØB VASKEMIDDEL

goretexÅbningerne i membranen er så store at de tillader vand på dampform at passere, men samtidig er åbningerne så små, at vand på dråbeform holdes tilbage. Dampmolekyler er adskillige gange mindre end vanddråber. Damp indefra slipper ud, men vand på ydersiden forbliver udenfor, så fodtøjet er 100% vandtæt. GORE-TEX®funktionen er dobbelt: Fodtøjet skal være 100% vandtæt, men fødderne skal samtidig kunne ånde, dvs. slippe afmed den damp, der er resultatet af muskelarbejdet i fødderne. Fugt fra fødderne skal kunne komme væk så indeklimaet forbliver godt. Våde/fugtige fødder er nemlig en glimrende kuldebro, og kolde, klamme fødder har givet mange sygedage inden GORE-TEX®-en blev opfundet. Da aktive fødder udskiller overraskende store mængder damp/vand (op til en kopfuld vand om dagen), skal der gøres noget effektivt.KØB IMPRÆGNERINGKØB VASKEMIDDEL

Membranen ligger beskyttet mellem overlæder og foret (se figur 1 overfor). På begge sider af membranen, på såvel indersiden som ydersiden, ligger et beskyttelseslag. Disse beskyttelseslag forhindrer membranen i at blive beskadiget ved slid indefra og friktion fra syninger, hægter mm. på ydersiden af membranen.

KØB IMPRÆGNERINGKØB VASKEMIDDEL

GORE-TEX®membranen har som sådan ikke behov for nogen form for pleje, men alligevel er det en god ide at imprægnere og pleje fodtøj med membran. En helt ny sko/støvle bør imprægneres nogle gange inden den tages i brug (også gerne under sålerne) – uanset om den er af læder, tekstil eller et andet materiale. Formålet med imprægneringen er ikke at forbedre selve vandtætheden – for det klares afmembranen. Formålet er nærmest som vokse en bil: Rigtigt imprægneret bliver materialerne kraftigt smuds- og vandafvisende.
KØB IMPRÆGNERING

Selve GORE-TEX®en er et meget stabilt og stærkt materiale, som tåler høje varmegrader. Dvs. man kan tørre (børne)støvler i tørreskab. Imidlertid skal man være opmærksom på, at læder ikke tåler at blive varmet for meget op, da det tørrer ud. Den bedste måde at tørre læder på er at tage indlægssålerne ud af fodtøjet og på god gammeldags manér tørre støvlerne med avispapir(eller køkkenrulle) indvendig – ved stuetemperatur. Herefter skal læderet have ny næring i form af plejemiddel.

KØB IMPRÆGNERING

Den vigtigste regel er ikke at benytte siliconeholdige plejemidler, da disse lukker membranen og dermed for åndingsfunktionen – hvorved støvlen laves om til en ikke-åndbar ‘gummistøvle’. Alle de sædvanlige plejemidler kan benyttes, men det er vigtigt at deklarationen på plejemidlet positivt angiver at plejemidlet kan benyttes til GORE-TEX®.

ECCO GORE-TEX® støvler/sko er som hovedregel produceret i 3 typer materialer
Glat læder
Oil nibuck/nubuck
Tekstilmaterialer

Glat læder:
I gamle dage, før GORE-TEX®, imprægnerede man kraftigt med silicone og smurte et tykt lag fedtholdigt lædersværte på. Det er også OK, fordi det beskytter læderet og gør det næsten vandtæt. Men samtidig forsvinder åndbarheden sig en tur, så fødderne “koger”. Læderfedt er derfor ikke en god ide længere.
Benyt TexCare Imprægneringsspray. Spray også fodtøjet under sålerne. Imprægneringen sikrer at læderet ikke suger så meget vand og ikke tager så meget imod smuds. Vand er også et problem, når man tørrer fodtøjet, fordi læder, der gennemblødes af vand på længere sigt vil revne. Til daglig vedligeholdelse: Brug skosværte i læderets farve. Skosværte er til en vis grad kosmetisk, men indeholder også voks som yderligere beskytter fodtøjet og tilfører den fedt. TexCare Leatherlotion tilfører ligeledes nødvendige fedtstoffer, som forhindrer at læderet sprækker, og er ufarvet.

Oilnubuck: Imprægneres som læder og vedligeholdes med et bivoks spray middel, f.eks Rustical. (Oilnubuck er læder som er ruet op og som derefter påført et tyndtflydende, voksholdigt fedtstof.)

Nubuck: Imprægneres og vedligeholdes med TexCare Imprægneringsspray. Rues evt. op med en ruskindssvamp før imprægnering.

Tekstiler: Her benyttes TexCare Imprægneringsspray – også i det daglige.KØB IMPRÆGNERING

Vær ikke nervøs for at vaske dit GORE-TEX®-tøj. Tøjets funktion, komfort og levetid bliver kun bedre af, at det vaskes, når det er nødvendigt.

Genimprægnér altid efter vask.KØB VASKEMIDDELKØB IMPRÆGNERING

Som hovedregel skal du følge den vaskeanvisning, der sidder i tøjet. Det meste tøj kan maskinvaskes ved 40° C. Brug et mildt vaskemiddel, og undlad at bruge skyllemiddel eller blegemiddel. Skyl gerne tøjet flere gange. Hvis du skal fjerne kraftige pletter, så brug TexCare Pletfjerner. Du bør altid først teste stoffets farveægthed på et sted, der ikke kan ses. Gen-imprægnér altid efter vask.KØB VASKEMIDDEL
KØB IMPRÆGNERING

Efter hver vask og lang tids brug anbefaler vi, at du genimprægnerer tøjet. GORE-TEX®-membranen forbliver helt vandtæt, men imprægneringen hjælper tøjets yderste lag med at afvise snavs og vand. TexCare er yderst velegnetKØB IMPRÆGNERING

Vask skoene i lunkent vand, og brug efter behov en børste, hvis de er meget snavsede. Lad skoene tørre ved stuetemperatur. Lædersko skal sprøjtes med TexCare Imprægnering ,som virker afvisende over for snavs og vand. Derefter smøres med skocreme, eller TexCare Leatherlotion. Læderet holder sig blødt og smidigt, uden at porerne dækkes til, og åndeevnen dermed forringes.

KØB IMPRÆGNERING